2 iulie 2015: Icoana „Portărița de la Rădășeni”, la Bogdănești (Foto | Video: Slujbă; Predică)

 

Cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților și datorită dragostei și bunăvoinței preotului Petru Irimescu și preotului Constantin Aioanei, slujitori la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Rădășeni, în ziua de 2 iulie, cu ocazia hramului Paraclisului închinat Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de la Biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil” din Bogdănești, este adusă aici, în pelerinaj spre închinare, icoana făcătoare de minuni „Portărița de la Rădășeni”. Acest eveniment a prilejuit o mare bucurie duhovnicească pentru toți credincioșii locului. Dis de dimineață, la ora 9, icoana Maicii Domnului a fost întâmpinată de mulțimea credincioșilor, în frunte cu preotul paroh Florentin Loghinoaia și cu un distins sobor de preoți și diaconi.

De la intrarea în localitate, icoana a fost întâmpinată de un grup de călăreți îmbrăcați în costumul popular specific zonei. În fața porții maramureșene de la biserică se aflau grupuri de credincioși îmbrăcați în straie de sărbătoare, cu prapuri în mâini. Copiii au purtat pe brațele lor două copii ale icoanei, care au fost sfințite prin harul dumnezeiesc, chemat la rugăciunile preoților. După împodobirea icoanei cu ghirlande de flori, a urmat procesiunea săvârșită în jurul sfintei biserici, apoi sfânta icoană a fost așezată înlăuntrul acesteia, spre închinare.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită pe scena special amenajată a Paraclisului. La sfârșitul ei, credincioșii au ascultat două cuvinte de învățătură. Părintele Constantin Aioanei a prezentat istoria icoanei Maicii Domnului „Portărița de la Rădășeni”, evidențiind importanța rugăciunii către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu; părintele Florin Grigorescu a vorbit despre însemnătatea zilei de 2 iulie, în care îl prăznuim pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, evidențiind calitatea lui de apărător al creștinismului și al Europei.

Preotul paroh a mulțumit lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și tuturor celor care au contribuit la prezența sfintei icoane în comunitatea din Bogdănești și la buna desfășurare a acestui eveniment duhovnicesc. Răspunsurile la strană au fost susținute de corul Mănăstirii Bogdănești și de corul de tineri „Bogdana”, îmbrăcați în costume tradiționale. Rugăm pe Preasfânta Născătoare de Dumnezeu să ne ocrotească și să ducă rugămințile noastre înaintea Fiului ei, în ceruri.