8 noiembrie 2013: Hramul tradițional al Bisericii Sfinții Voievozi din Bogdăneşti (Foto)
Ziua de 8 noiembrie reprezintă în fiecare an sărbătoarea tradițională a Hramului Bisericii Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil din Bogdănești. Cel mai vechi hram al Bisericii strămoșești a fost sărbătorit prin săvârșirea Sfintei Liturghii de către soborul de preoți, cu participarea a numeroși credincioși și cu cântările grupului de tineri Bogdana, condus de cântărețul Mihai Airinei și ale corului Mănăstirii Bogdănești, condus de înv. Gheorghe Apostol.
Sfânta Liturghie a fost urmată de procesiunea Sfintelor Moaște, înconjurând biserica, până la nou-renovatul Monument al Eroilor și Veteranilor de Război, trecând prin poarta maramureșeană și întorcându-ne în locașul Domnului. Dupa datină, au fost pomeniți cei adormiți din neam în neam și li s-au stropit mormintele cu vin, întru nădejdea Învierii și a vieții veșnice.
Gospodinele satului i-au poftit pe toți cei prezenți la masa de obște, pregătită din bucate alese, cu care Dumnezeu ne-a binecuvântat în această toamnă lungă și bogată.
Cuvântul de învăţătură al pr. Neculai Dorneanu:
Sub patronajul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil noi știm că astăzi, împreună cu ei, unul fiind numit slujitor al Legii Vechi, iar celălalt vestitor al Darului, sunt cinstite toate puterile cerești. Dacă dintr-o privire am putea cuprinde lumea întreagă ele, aceste puteri, ar fi mai numeroase. Noi nu le vedem, însă ele ne văd. Noi nu le simțim, însă ele ne simt credința.
Cel mai apropiat nouă dintre toate aceste puteri este îngerul păzitor pe care, din nefericire, îl ignorăm adesea sau prea puțin îi dăm importanță. Ne învață părinții acea rugăciune mică, poate chiar înainte de Tatăl nostru: Înger, îngerașul meu, ce mi te-a dat Dumnezeu, o rugăciune ce pare infantilă și pe care deseori, odată cu vârsta, uităm s-o rostim. Avem această rugăciune pentru a ne aduce aminte în fiecare zi de îngerul nostru păzitor.
Îi cinstim cu dragoste pe Sfinții Îngeri Mihail și Gavriil și, prin ei, întregul sobor al tuturor ființelor slujitoare lui Dumnezeu, însă fără de trup. Mulți dintre noi poartă numele acestor Sfinți Arhangheli și, cu toate acestea, uităm prea ușor să ne cinstim îngerul nostru păzitor. De ce oare? Pentru că este alături de noi în fiecare zi? Pentru că ne poartă de grijă și alungă diavolii ce vin asupra noastră? Pentru că este cel care, la Judecată, ne va însoți cel dintâi sufletul? De ce îl uităm? Îl uităm pentru că nu-l vedem sau îl uităm pur și simplu pentru că nu ne rugăm lui? Această zi de sărbătoare, hramul Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, trebuie să fie și o zi de aducere aminte a îngerului nostru păzitor.
Iubiți credincioși, lucrurile în credință sunt foarte simple. Sunteți la biserică în zi de sărbătoare; acest lucru este de folos pe de o parte pentru sufletele dumneavoastră, iar pe de altă parte, pentru toți cei pe care îi pomeniți în rugăciune, vii sau adormiți. Iată cât de simplu este! Mărturisiți astfel că alcătuiți cu toții o familie unită al cărui Tată, Dumnezeu, păzește, înflorește și întărește sufletele tuturor membrilor ei. Pentru că astăzi este ziua puterilor celor fără de trup, noi toți, în timpul Sfintei Liturghii, devenim împreună-slujitori cu ele, aducând laudă lui Dumnezeu. Iată cât de simplu ne adunăm noi, cei trupești, cu cei netrupești, spre a-L lăuda pe Creatorul nostru, al tuturor. Cât de ușor este să fim fii ai Tatălui ceresc, slujitori împreună cu îngerii și mărturisitori ai credinței.
Să nu credeți că toți creștinii reușesc să păzească dreapta credință, ci doar cei care sunt păziți, la rândul lor, de îngerul păzitor dăruit la Botez. Nu știm cum îl cheamă, dar este al nostru. El ne ajută. Este împreună cu noi aici și acum, ca să fim atât buni creștini, cât și buni închinători, adică adevărați ortodocși.
Dacă vreți să fiți asemenea îngerilor, ascultați de Dumnezeu la fel cum au ascultat și ei! Primiți Sfânta și Dumnezeiasca Împărtășanie cu credință și, unindu-vă cu Hristos, veți fi într-un fel îngeri în trup, spre slava lui Dumnezeu. Amin!
Soborul preoților slujitori:
- pr. Gheorghe Loghinoaia (starețul Mănăstirii Bogdănești)
- pr. Neculai Dorneanu (parohul Bisericii Sfânta Mahramă și Sfinții Martiri Brâncoveni, Iași)
- pr. Florin Marin (fiu al satului și slujitor în Basarabia)
- ierom. Ghelasie (reprezentant al obștii Mănăstirii Râșca și al starețului Mihail Bălan)
- ierom. Pahomie Ursulin (slujitor la Mănăstirea Bogdănești)
- pr. Bogdan Apostol (învățător la școala din sat și slujitor la Mănăstirea Bogdănești)
- pr. Marcel Ursuțu (paroh la Biserica Pogorârea Sfântului Duh, Bogdănești)
- pr. paroh Florentin Loghinoaia