8 noiembrie 2016: La Hramul Sfinților Voievozi din Bogdănești (Foto)

 

Pe o ploaie domoală, marți de dimineață, în ziua de sărbătorire a Sfinților Voievozi Mihail și Gavriil, sute de credincioși, cu jertfă de prinoase în mâini, s-au îndreptat spre biserica strămoșească a satului pentru a-i cinsti pe ocrotitorii ei și ai localității, după cum a fost dorința străbunilor ca să așeze această sărbătoare ca zi de hram și de pomenire a morților.

Mai întâi s-a săvârșit Sfânta Liturghie, centrul cultului nostru ortodox, în timpul căreia s-au pomenit cei vii și cei adormiți întru Domnul, al căror suflet este viu în împărăția lui Dumnezeu. Soborul de preoți slujitori a fost unul ales, în frunte cu P.C. pr. Neculai Dorneanu, protoiereu misionar în orașul Iași și paroh al bisericii Sf. Mahramă și Sfinții Martiri Brâncoveni. Ne-am bucurat în mod deosebit de prezenta P.C. pr. Florin Marin, fiu al localității, care slujește la Dereneu în Republica Moldova, Basarabia românească, și care a ținut în mod deosebit să-l pomenească pe tatăl său Dumitru, trecut la Domnul. De la Fălticeni ne-a binecuvântat cu prezența sa P.C. pr. Gheorghe Lungu, ziditor de așezământ filantropic la biserica Sf. Apostol Andrei. Prea Cuvioșia Sa ieromonahul Pahomie Ursulin a reprezentat Mănăstirea Bogdănești, ai cărei slujitori P.C. pr. Gheorghe Loghinoaia și P.C. pr. Bogdan Apostol au fost prezenți la slujba de pomenire a morților. De la biserica ”de peste vale”, Pogorârea Sfântului Duh, ne-a însoțit în rugăciune P.C. pr. Marcel Ursuțu, colegul de parohie, de la care nădăjduim în continuare o bună colaborare.

Cuvântul de învățătură despre importanța cinstirii Sfinților Îngeri și importanța pomenirilor pentru cei adormiți a fost rostit la sfârșitul slujbei de către P.C. pr. Florin Marin.

Am constatat o nouă minune săvârșită aici de atotputernicul Dumnezeu. Dacă în 2009, ne-a binecuvântat cu ploaie îmbelșugată, la aducerea sfintelor moaște, de această dată ploaia a încetat în timpul procesiunii cu sfintele moaște păstrate în biserică și cu copia Icoanei Maicii Domnului de la Rădășeni.
Nu a rămas mormânt la care să nu fie săvârșită slujbă de pomenire, de către preoții slujitori și de către urmașii celor adormiți.

Toți cei prezenți s-au ospătat în trapeza Sf. Voievod Ștefan cel Mare din prinoasele pregătite de gospodinele parohiei.

Aducem cuvânt de mulțumire bunului Dumnezeu și tuturor celor care ajută și sprijină Biserica și pe slujitorii ei. Dumnezeu vă va răsplăti.