8 martie 2016: Ziua mamei creștine, ediția a II-a (Foto | Video)

 

Credincioșii Parohiei Sfinții Voievozi, Bogdănești, au sărbătorit mama creștină, model de viețuire și credință pentru fiii ei, așa cum este Maica Domnului un exemplu pentru toate mamele creștine. În cadrul Parohiei, am stabilit împreună cu comitetul de femei să scoatem în evidență calitățile mamei creștine, pentru că în societatea de astăzi observăm un atac virulent asupra familiei, care încearcă să acrediteze ideea unei familii ”tradiționale”, întemeiată de bărbat și femeie, pentru a diferenția această stare normală de altele. Normalitatea devine astfel o excepție, iar ceea ce a unit Dumnezeu este doar o simplă tradiție, care poate fi oricând aruncată la gunoi, ca ceva învechit. Considerăm că expresia ”familie tradițională” nu-și are locul în limbajul propovăduitorilor Cuvântului lui Dumnezeu, fiind suficient termenul de familie creștină, în care mama are rolul primordial în nașterea și educația copiilor ca membri ai Bisericii crescuți pentru împărăția lui Dumnezeu.

În acest sens cuvântul Evangheliei și istoria viețuirii creștine ne oferă numeroase exemple de mame jertfelnice pe altarul dragostei față de familie și copiii ei:

Ana, mama Maicii Domnului, cea fierbinte rugătoare pentru nașterea unui prunc.

Elisabeta, mama Sfântului Ioan Botezătorul, care și-a dat viața pentru a-și salva pruncul din mâinile ucigașilor lui Irod, regele.

Femeia canaaneancă, ce s-a rugat stăruitor Mântuitorului pentru vindecarea fiicei ei. Ca semn de recunoștință, aceasta a ridicat în fața porților casei o statuie a Mântuitorului, în mărime naturală, care se mai putea vedea și la 300 de ani după eveniment.

Emilia, mama Sf. Vasile cel Mare, născătoare a nu mai puțin de zece copii, dintre care cinci sunt cinstiți de Biserică, fiind trecuți în rândul sfinților.

Antuza, mama Sf. Ioan Gură de Aur, rămasă văduvă la vârsta de 20 de ani, își dedică viața educației singurului fiu rămas în viață după ce, la vârsta de doi ani, îi moare fiica. Sfântul Ioan Gură de Aur, în cuvântul „Către o femeie rămasă de tânără văduvă”, amintește admirația de care se bucura mama sa, Antuza, în ochii renumitului retor Libaniu: „Mi-amintesc că odinioară, pe când eram tânăr, dascălul meu de retorică – și era un păgân până în măduva oaselor – a lăudat în fața multora pe mama. După cum îi era obiceiul, a întrebat pe cei de lângă el cine sunt. Unul i-a spus că sunt fiul unei văduve. M-a întrebat apoi ce vârstă are mama și de când e văduvă. Când i-am spus că are patruzeci de ani și că sunt douăzeci de ani de când a pierdut pe tatăl meu, s-a minunat și a strigat cu glas mare uitându-se la cei de față: «Ah, ce femei au creștinii!»”

Nona, mama Sf. Grigorie, care prin răbdare și rugăciune a reușit să-și aducă bărbatul la credința creștină, acesta devenind ulterior episcop de Nazians.

Monica, mama Fericitului Augustin, cerând ajutorul episcopului pentru fiul ei, încăpățânat și neascultător, trăitor în păcate, a primit următorul răspuns: “Tu să continui sa te rogi Mântuitorului Iisus Hristos si Domnul sa te binecuvânteze, pentru ca nu este posibil ca fiul tău, pentru care ai vărsat atâtea lacrimi, sa fie pierdut.”

Mama soldatului Meliton, unul dintre cei 40 de mucenici sărbătoriți pe 9 martie, văzându-și fiul supraviețuind torturii îl ia în brațe și aleargă cu el la carul ce-i ducea pe ceilalți 39 spre groapa comună, astfel încât să se numere și el împreună cu mucenicii lui Hristos. Meliton moare în brațele mamei sale.

Acestea sunt exemple celebre de credință, răbdare, viețuire creștină, educație de care dau dovadă femeile, mamele care-L au pe Hristos în inimă și în minte și-L oferă drept hrană duhovnicească în devenirea copiilor lor. Cu siguranță multe dintre femeile și mamele care trăiesc astăzi se regăsesc în  modelele prezentate tocmai cu acest scop, de a fi repere pentru societatea care caută impunerea anormalului drept normal și normativ pentru viața de zi cu zi.

În cadrul activității desfășurate de biserica noastră pentru cinstirea mamei creștine, au participat, pe lângă numeroși credincioși și grupuri de copii de la clasa pregătitoare și clasa a IV-a, îndrumați de doamna învățătoare Georgeta Plăcintă și domnii învățători Gheorghe Apostol și Ion Costân, care au prezentat un frumos program artistic dedicat femeii creștine și mamei, în special. Ca amintire din partea Parohiei, fiecare doamnă și domnișoară prezentă au primit o floare și o carte de rugăciuni spre alinare sufletească și bucuria sărbătorii. Festivitatea s-a încheiat cu masa milosteniei pregătită de comitetul de femei al bisericii.