27-28 august 2015: Pelerinaj în Basarabia (Foto | Video 1; Video 2 – Reportaj TV)

O delegație a creștinilor din Bogdănești, în frunte cu preotul paroh al Bisericii Sfinții Voievozi, Florentin Loghinoaia, cântărețul bisericesc Preutu – Petrea Ioan și Grupul folcloric Bogdana, condus de cântărețul Airinei Mihai, a săvârșit în perioada 27 – 28 august 2015 un pelerinaj în Basarabia, localitatea Dereneu, unde slujește un fiu al Bogdăneștilor, preotul Florin Marin.

Pelerinajul a început cu o duminică înainte, când întregul grup s-a adunat în Biserica Sfinții Voievozi, a participat la Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a unei copii a icoanei Maicii Domnului, mult milostivă și mult îndurătoare, ce se află de sute de ani în biserica noastră și care a ascultat și a împlinit nenumărate rugăminți ale credincioșilor.

După slujba de ajutor în călătorie, săvârșită în dimineața zilei de 27 august, am plecat, 57 de persoane, spre Republica Moldova, Basarabia străbună. Primul popas a fost făcut la marginea drumului, acolo unde lelea Floarea de pe Părău ne-a miluit cu plăcinte rumene și frumos mirositoare, scoase în noaptea aceea din cuptor.

După ce am spus cuvenita bogdaproste, am ajuns în vechea capitală a Moldovei, târgul Ieșilor de odinioară, unde am coborât din autocar în fața Palatului Culturii, lângă Biserica Domnească Sfântul Nicolae, ctitoria Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Am dorit ca, înainte de a trece Prutul, să luăm binecuvântare și să ne închinăm la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, care sălășluiesc aici de aproape 400 de ani. Astfel, ne-am îndreptat spre catedrala mitropolitană, unde ne-am rugat, ne-am închinat, am sărutat mâna Sfintei Parascheva și am rostit Crezul, deoarece tocmai se săvârșea Sfânta Liturghie.

Ne-am îndreptat pașii spre ctitoria voievodului Vasile Lupu, din 1639, biserica mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi, locul unde, în 1641, au fost depuse pentru prima dată pe pământ românesc moaștele Sfintei Parascheva. De aici, am dorit să ne închinăm și într-o biserică nouă, ctitoria unde slujește preotul Neculai Dorneanu, închinată Sfintei Mahrame a Domnului și Sfinților Martiri Brâncoveni. Deși părintele nu era acasă, soția sfinției sale ne-a primit cu mare drag, cu covrigi și cu un pahar de suc, ce ne-a ostoit setea. Am admirat pictura în tehnica mozaic, realizată de domnul Constantin Anton, cel care pictează în tehnica fresco și biserica noastră.

Trecerea prin punctul vamal Albița s-a făcut cu multă, multă răbdare, căci polițistul de frontieră român, în bunăvoința sa față de noi, ne-a lăsat să așteptăm în căldura soarelui, în timp ce alte mașini au trecut rând pe rând. Ne bucurăm că în partea moldoveană am avut mai multă înțelegere și pelerinii au fost lăsați să treacă în pământul Basarabiei. Drumul nostru s-a oprit apoi la marginea Rezervației Codrii Lăpușnei unde, la umbra pinilor, ne-am odihnit și am gustat din bucatele pregătite de fiecare, ce deja fierbeau în cala autocarului.

După ce am calmat șoriceii ce ne rodeau stomacul, ne-am oprit la Mănăstirea Căpriana, veche ctitorie voievodală, din Moldova dintre Prut și Nistru. Puține au mai rămas din vremea voievozilor: turnurile vechii mănăstiri au fost înlocuite cu altele de factură rusească; interiorul vechii mănăstiri a fost pictat recent, într-o manieră de neacceptat, în care chipurile sfinților seamănă leit unul cu celălalt, iar alăturarea cromatică nu este una fericită. Ne-a durut sufletul, gândindu-ne la cât de frumos arată și sunt întreținute ctitoriile voievodale din dreapta Prutului. Ceea ce are o unitate arhitecturală și picturală este biserica nouă a mănăstirii Căpriana, închinată Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și construită în perioada regimului țarist. Este totuși de admirat următorul lucru: viața monahală a renăscut aici, după ce, în perioada comunistă, bisericile mănăstirii au fost transformate în discotecă și depozit de materiale.

Chișinăul ne-a primit cu o atmosferă de sărbătoare, 27 august fiind Ziua Independenței Republicii Moldova. Ne-am bucurat să participăm odată cu seara la jocurile de artificii și la jocul încântător al orchestrei Lăutarii, dirijată de vestitul Nicolae Botgros.

După odihna binemeritată a nopții, în 28 august, când credincioșii din stânga Prutului sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului, am pornit spre destinația noastră, localitatea Dereneu din raionul Călărași. Am traversat Chișinăul și am revăzut din autocar Primăria, Casa Guvernului, Arcul de Triumf, Catedrala Nașterea Domnului, statuia Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și parcul din spatele ei, Președinția și clădirea Parlamentului. După aproximativ 80 de km., am pătruns pe un drum de țară, observând că în Basarabia sunt asfaltate doar drumurile principale, care fac legătura dintre orașele mai mari, restul fiind din piatră și praf. Pe când Grupul folcloric Bogdana se îmbrăca în straie populare muntenești (de la munte), cineva care ne-a văzut a oprit, întrebându-ne dacă mergem la festival. Am răspuns că mergem la hramul unei biserici. A rămas foarte mirat și a plecat mai departe. Cei 5 km. până la Dereneu i-am parcurs foarte încet, dar am admirat mulțimea heleșteelor pline cu pește.

Intrarea în curtea bisericii a fost una deosebită. Părintele paroh Florin Marin ne-a întâmpinat, în fruntea credincioșilor săi, cu pâine și sare, evenimentul fiind transmis în direct de televiziunile moldave. După ce a sărutat sfânta icoană pe care i-am adus-o în dar, părintele a spus: V-am aşteptat cu mare plăcere şi multă nerăbdare. Cu multă dragoste să veniţi aici în pământul Basarabiei, iar noi, ca oaspeți, l-am completat: Observăm credinţa puternică ce a rămas sădită în sufletul vostru, observăm dragostea faţă de cele sfinte după modul cum aţi primit aici delegaţia noastră. Nu pe noi, ci aţi primit-o pe Maica Domnului. Icoana Maicii Domnului mult milostivă și mult îndurătoare a fost presărată cu petale de flori, iar credincioșii au trecut pe sub ea, rugându-se pentru sănătate, spor și ajutor de la Domnul.

Slujba Sfintei Liturghii a fost una înălțătoare, în care răspunsurile au fost date de Grupul folcloric Bogdana, îndrumat de cântărețul Airinei Mihai. În cuvântul de învățătură, preotul Florentin Loghinoaia a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului în această zi de sărbătoare, care este Adormirea ei și a reliefat rostul prezenței noastre în localitatea Dereneu: dorința de înfrățire între Bogdăneștii întemeiați de domnitorul Bogdan I, ctitorul țării Moldovei și Dereneu, o localitate din stânga Prutului, întemeiată de răzeșii lui Ștefan cel Mare.

Părintele Florin Marin a creat un moment emoționant, pentru că a dorit să o omagieze pe învățătoarea sa, Rodica Podoleanu, care se afla în grupul nostru de pelerini. Astfel, și-au amintit amândoi de primii patru ani de școală ai părintelui, petrecuți în Bogdănești. În semn de cinstire față de învățătoarea sa, părintele i-a dăruit două icoane, iar un maestru emerit al sportului din localitate, i-a dăruit o medalie comemorativă. Icoane din partea părintelui Florin au primit și alte autorități ale statului: fostul ministru al protecției sociale din Republica Moldova și deputat în Parlamentul țării, Valentina Buliga, rectorul Universității de Stat din Chișinău, de Educație Fizică și Sport, Veaceslav Manolachi, precum și secretarul Uniunii Compozitorilor, toți prieteni ai părintelui, care au ținut să fie prezenți la aducerea sfintei icoane a Maicii Domnului în Dereneu.

Ospitalitatea moldovenească și românească și-a făcut simțită prezența după Sfânta Liturghie, prin străduința doamnei preotese, soția părintelui Florin, care ne-a omenit cu felurite bucate de pește, alese pe sprânceană pentru oaspeții dragi din țara mamă. Ea a fost ajutată de cei doi copii ai lor, precum și de primarul din Agapia, împreună cu soția dânsului, prezenți și ei la manifestare. În timpul acestei agape, s-au ținut cuvântări și s-a desfășurat un adevărat program artistic și patriotic, susținut de Grupul folcloric Bogdana.

S-a intonat imnul Deșteaptă-te, române, în timpul căruia am făcut schimb de drapele. Am primit în dar tricolorul Moldovei și am dăruit tricolorul României, lansând invitația părintelui Florin ca, împreună cu enoriașii săi și cu o părticică din moaștele Sfântului Nectarie pe care le adăpostește în biserică, să vină în ospeție la Bogdănești. Nădăjduim că Bunul Dumnezeu va rândui la timpul cuvenit și această nouă lucrare duhovnicească.

Vă mulțumim, părinte Florin Marin, împreună cu doamna preoteasă și cu toți cei dragi ai dumneavoastră, care ne-ați primit în chip atât de minunat. Rugăm pe Preacurata Maica Domnului, Pururea Fecioara Maria, ca prin icoana ei cea mult milostivă și mult îndurătoare pe care v-am dăruit-o, să vă aducă binecuvântare în parohie și în viața personală.

Târziu în noapte, în cântec și voie bună, am ajuns acasă la Bogdănești, mulțumind lui Dumnezeu pentru ajutorul dat în acest pelerinaj.

Pe lângă steagul amintit mai sus, părintele ne-a dăruit o frumoasă Sfântă Cruce și două podoabe alese: o față de masă și un prosop, pe care, în ziua de duminică, 30 august, le-am așezat în mijlocul Bisericii Sfinții Voievozi, spre închinare credincioșilor și ca semn de mulțumire adus lui Dumnezeu pentru binecuvântarea de a călători cu bine.

Amin și lui Dumnezeu slavă în veci!