6 august 2015: Pe Dealul Crucii, după un an (Foto)

 

S-a împlinit un an de când, la 6 august 2014, cu ocazia sărbătorii Schimbării la Față a Mântuitorului Iisus Hristos, a fost pusă piatra de temelie a unei noi cruci luminoase la Bogdănești, pe Dealul Țiglău, care de atunci încoace poartă denumirea de Dealul Crucii. La fel cum Mântuitorul Iisus Hristos a luat pe trei dintre Apostolii Săi, pe Petru, cel mai în vârstă dintre ei, pe Iacob și Ioan, frați de sânge și S-a urcat pe Muntele Taborului, tot astfel și credincioșii din Bogdănești s-au urcat pe Dealul Crucii, aducând laudă și cinste lui Dumnezeu și rugându-se pentru ploaie binecuvântată. Pe Muntele Taborului, Mântuitorul Iisus Hristos S-a schimbat la Față, arătându-Se Apostolilor Săi „pe cât li se putea”, în slava Sa cea dumnezeiască: „Fața-I strălucea ca soarele, iar hainele mai albe ca zăpada”. Transfigurarea Mântuitorului este un îndemn pentru fiecare dintre noi să ne schimbăm viața, comportamentul, atitudinea și înțelegerea, în primul rând față de aproapele nostru, care este „chipul lui Dumnezeu”.

Schimbarea la Față a Mântuitorului, ca zi de sărbătoare, este așezată la mijlocul postului Adormirii Maicii Domnului, iar postul reprezintă tocmai o schimbare a vieții creștinului în încercarea lui de a se apropia de Dumnezeu, prin săvârșirea faptelor bune, a milosteniei, prin rugăciune, curățirea de păcate și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului. Aceste îndemnuri i-au animat, după săvârșirea Sfintei Liturghii din biserici, și pe credincioșii care au urcat Dealul Crucii și s-au rugat împreună cu soborul preoților din Bogdănești Bunului și Milostivului Dumnezeu.

Cu o înălțime de 20 de metri, Sfânta Cruce luminoasă își ridică brațele către cer, luminându-l în fiecare noapte. Ea este ctitoria familiei Ursu, a fraților Paulică și Ionuț, împreună cu soțiile și fiii lor. Această vrednică familie a vrut să ne amintească tuturor că a trecut un an de când au pus piatra de temelie și au înălțat Sfânta Cruce spre lauda lui Dumnezeu și bucuria tuturor creștinilor. Astfel, ne-au invitat să urcăm Dealul Crucii și să participăm la slujba Sfeștaniei, a rugăciunii pentru ploaie și a Parastasului pentru părinții lor trecuți la Domnul.

În cuvântul de învățătură, preotul Gheorghe Loghinoaia a evidențiat calitatea acestei familii de a fi milostivă cu cei mai săraci dintre noi și de a fi ajutătoare a tuturor celor care-i trec pragul. Preotul Florentin Loghinoaia a arătat că omul, în viața sa pământească, pe lângă bunurile materiale pe care le agonisește, se cuvine să adune în primul rând „comoară în ceruri”, unde „nici moliile și nici rugina nu o strică și nici furii nu o sapă și nu o fură”. Astfel, familia Ursu, pe lângă realizările materiale pe care le are în Bogdănești, a ținut să-și adune această comoară în ceruri, prin înălțarea celor două cruci luminoase, de pe înălțimile care domină localitatea. Toți cei prezenți la acest moment duhovnicesc emoționant au coborât apoi în sala de mese „Ștefan cel Mare și Sfânt” a Parohiei „Sfinții Voievozi”, unde au fost îmbiați cu bucate alese, fiind zi de dezlegare la pește.