8 noiembrie 2014: comuna Bogdănești și-a sărbătorit ocrotitorii (Foto)
Ocrotitorii comunei Bogdănești, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, au fost sărbătoriți de toată suflarea satului, care s-a înfățișat în straie de sărbătoare la Biserica Sfinții Voievozi, unde a participat la Sfânta Liturghie și i-a pomenit pe cei adormiți întru Domnul, bucurându-se la masa de obște, pregătită de gospodinele satului.
Slujba Sfintei Liturghii a fost săvârșită în biserica veche, după ce, timp de 5 luni de zile în acest an, ea s-a desfășurat în Paraclisul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, din cauza lucrărilor de renovare a interiorului bisericii.
Lucrările reprezintă a doua etapă de restaurare a monumentului, după cele din perioada 2011-2013, când a fost restaurat exteriorul. Ele se desfășoară cu binecuvântarea IPS Pimen, Arhiepiscop al Sucevei și Rădăuților, cu acceptul Comisiei de Pictură Bisericească de pe lângă Sfântul Sinod al BOR și cu avizul Ministerului Culturii, prin Direcția Județeană de Cultură și Patrimoniu – Suceava. Astfel, preotul paroh a organizat îndepărtarea vechii tencuieli a bisericii, care nu mai prezenta siguranță și retencuirea ei în tehnica tradițională veche. Zidurile bisericii sunt acum pregătite pentru pictură în tehnica fresco. De asemenea, a fost restaurată dușumeaua având o vechime de 142 de ani, dar și scaunele din biserică, datând din anul 1948. Lucrările au fost executate de o echipă de meseriași locali, avându-l ca meșter pe cântărețul bisericesc Mihai Airinei.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită în soborul următorilor preoți: ierom. Andrei, de la Așezământul Filantropic din Râșca; pr. Maricel Ursuțu din Bogdănești; ierom. Pahomie și pr. Bogdan Apostol, slujitori la Mănăstirea Bogdănești. Răspunsurile la slujbă au fost date de către corul Bogdana, condus de cântărețul Mihai Airinei și de către Corul Mănăstirii Bogdănești, condus de învățătorul Gheorghe Apostol.
Sfârșitul slujbei a fost încununat de procesiunea Sfintelor Moaște aflate în Sfânta Biserică, lor adăugându-li-se o părticică din Moaștele Sfinților Cuvioși din pustiul Hozeva.
Cu prilejul acestui hram, fiecare credincios și-a adus aminte și a pomenit pe înaintașii săi, moși și strămoși, cărora le-au împodobit mormintele.
Mulțumim bunului Dumnezeu și îi rugăm pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, precum și pe îngerul păzitor al fiecăruia dintre noi să ne scrie în cartea vieții faptele cele bune săvârșite spre slava Domnului. Amin.
paroh, pr. Florentin Loghinoaia