Troiţa Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir (Foto)

 

În anul 2008, cu o duminică înaintea sărbătorii Sfântului Mare Mc. Dimitrie Izvorâtorul de Mir, a fost sfinţită în Parohia Sf. Voievozi Bogdăneşti troiţa închinată acestui sfânt mult cinstit de către creştini, a cărui sărbătoare marchează încheierea lucrărilor agricole ale anului. Slujba de sfinţire a fost săvârşită de un numeros sobor de preoţi, avându-l ca oaspete pe pr. Petru Irimescu, de la Rădăşeni.

Troiţa este ridicată la răspântia de drumuri, pe proprietatea familiei Rusu Viorica şi are drept ctitori pe familia Ursu Paulică şi Nicoleta. Fiind construită ca o biserică în miniatură, ea oferă trecătorilor posibilitatea de a se închina lui Dumnezeu Sfânta Treime prin săvârşirea semnului Sfintei Cruci, creştinii putând să se oprească un minut pentru a rosti o rugăciune şi a aprinde chiar o lumânare, atât pentru cei vii, cât şi pentru cei adormiţi. Prin ridicarea acestei troiţe, familia Rusu Viorica îl cinsteşte pe Rusu Constantin, iar familia Ursu Paulică îl cinsteşte pe Ursu Mihai, ambii trecuţi la cele veşnice.

Duminică, 23 octombrie 2011, soborul preoţilor din Bogdăneşti (pr. Gheorghe Loghinoaia – stareţ al Mănăstirii Bogdăneşti, pr. Florentin Loghinoaia – paroh şi pr. Ursuţu Marcel – parohia Pogorârea Sf. Duh) a săvârşit slujba de binecuvântare şi de mulţumire către Bunul Dumnezeu, precum şi Parastasul pentru cei adormiţi, în faţa troiţei.

În cuvântul de învăţătură rostit înaintea credincioşilor cu acest prilej, pr. paroh Florentin Loghinoaia a subliniat importanţa actului de ctitorie a unei biserici, dar şi a unei troiţe: “prin calitatea de ctitor, creştinul rămâne viu în memoria Bisericii, fiind pomenit la Sf. Altar şi dobândeşte iertare de păcate de la Milostivul Dumnezeu”.